Blog, Tips

Formule BMI berekenen

De BMI, de Body Mass Index, is een formule die opgesteld is om te bekijken wat een gezond gewicht is dat past bij een bepaalde lengte. De formule is jaren geleden opgesteld, en wordt ook nog steeds gebruikt door veel doktoren en artsen. Ondanks dat velen denken dat de BMI nogal achterhaald is, toont het echter keer op keer aan dat het een juiste inschatting geeft van een gezond gewicht. Je eigen BMI berekenen kan helpen om te zien of je op dit moment een ongezond of gezond gewicht hebt. Daarnaast kun je ook gelijk zien welk gewicht het optimale gewicht voor jou zal zijn, zodat je dit bijvoorbeeld als streefgewicht kunt gebruiken wanneer je wilt diëten of afvallen.

De BMI berekenen formule is niet heel lastig, maar het vereist wel een rekenmachine om het uit te kunnen rekenen. Je BMI berekenen doe je zo: je deelt jouw gewicht in kilogram door jouw lengte in meters in het kwadraat. Weeg je op dit moment 85 kilo, en ben je 1.80 meter lang, dan kun je zo je BMI berekenen: Deel de 85 kilo door 1.80 in het kwadraat, dus: 85 gedeeld door (1.80 maal 1.80). Het getal dat hier nu uitkomt is afgerond 26. Dit valt in de categorie te zwaar. Bij het BMI berekenen moet je namelijk van de volgende categorieën uitgaan, welke betrekking hebben tot de uitkomst van de formule:

Onder de 20 betekent dat je te licht bent, en dat je beter wat kilo’s aan kunt komen.
Tussen de 20 en 25 betekent dat je een ideaal gewicht hebt, en dat je dus niets meer hoeft te doen. Tussen de 25 en 30 betekent dat je licht overgewicht hebt, en dus beter enkele kilo’s kunt verliezen.
Tussen de 30 en 40 betekent dat je echt iets aan jouw gewicht moet gaan doen, omdat je kampt met zwaar overgewicht. Het is slim om hierover te praten met jouw huisarts, om zo samen een plan op te stellen.

Als de uitkomst van de formule boven de 40 ligt, dan is het noodzakelijk om direct een afspraak te maken met jouw huisarts, om zo te praten over jouw overgewicht. Je kunt samen een plan opstellen, of de huisarts kan jou doorverwijzen naar een dieetdeskundige, welke jou zal begeleiden bij het verliezen van jouw overtollige gewicht. Volg het advies van de huisarts op, omdat je met jouw huidige overgewicht veel gezondheidsrisico’s loopt.

Bij het BMI berekenen is het ook handig om te kijken wat voor gewicht jij het beste kunt hebben, indien jij overgewicht hebt. Het is niet lastig om, wanneer je de juiste gegevens hebt, te berekenen wat jouw ideale gewicht zal zijn. Komt jouw score boven de 25 uit, dan heb je dus te kampen met overgewicht. Jouw ideale BMI berekenen kun je echter met een kleine aanpassing aan de formule. Hierbij gaan we uit van een BMI van 22,5 , omdat dit precies tussen 20 en 25 in zit. En tussen 20 en 25 betekent een ideaal gewicht. Je doet hierbij 22,5 maal jouw lengte in meters. Ben je dus 1.80 lang, dan wordt de formule: 22,5 maal 1.80 in het kwadraat. De formule is dan: (22,5 x (1.80 x 1.80) ). Het ideale gewicht voor jouw lengte is dan afgerond 73 kilo.

Nu je meer weet over de formule van BMI, kun je zelf de BMI berekenen. Gebruik deze gegevens om uit te vinden wat nu precies jouw ideale gewicht zal zijn, en neem dit dan als streefgewicht wanneer je wilt gaan afvallen. Zo ben je er zeker van dat het in ieder geval een goed gewicht is dat jij zult gaan behalen.

1 reactie op “Formule BMI berekenen”

  1. On juni 14, 2012 at 6:56 am Willem responded with... #

    Ik kom op een BMI van 27 uit. Tijd om aan de slag te gaan en dus de nodige kilootjes kwijt te raken ;-)

Voeg een reactie toe