beweging, Blog

Overgewicht en lage rugpijn: een bekend duo

Rugpijn is iets waar veel mensen ooit in hun leven mee te maken krijgen. Volgens verscheidene onderzoeken is het één van de meest voorkomende klachten, zeker bij mensen op leeftijd en mensen die lijden aan overgewicht. Rugpijn komt voor in heel wat vormen. Zo kan de pijn scherp aanvoelen of dof, of kan de pijn gepaard gaan met pijn in andere delen van het lichaam. Soms gaat hij vanzelf weer over, maar vaak blijft de pijn doorzeuren en ontneemt hij je heel wat comfort in het dagelijks leven. Een toestand die vaak in combinatie met lage rugpijn voorkomt, is overgewicht.

Symptomen van rugpijn

De symptomen van rugpijn kunnen heel gevarieerd zijn. Zowat elke vorm van pijn die zich concentreert in de rug, is een symptoom. Vaak is de klacht echter specifiek over pijn in de onderrug en hebben mensen het moeilijk met bewegen. In andere gevallen wordt bewegen gewoon enorm pijnlijk, zeker wanneer de persoon bukt of zware voorwerpen optilt. Iemand die lijdt aan rugpijn voelt dan plots een schietende pijn.

Oorzaken lage rugpijn

Er zijn verschillende oorzaken van rugpijn. Vaak ligt de oorzaak in overbelasting van de skeletspieren in de rug. Heb je bijvoorbeeld erg veel zware dingen getild de vorige dag, dan hoef je niet veel langer te zoeken naar de oorzaak van de rugpijn. Je hoeft overbelasting echter niet meteen gelijk te stellen aan zware fysieke inspanning, want er zijn nog een hele hoop andere oorzaken. Zo kan het misschien zijn dat je op kantoor, in de auto of thuis een belastende zithouding hebt ontwikkeld, die erg veel spanning legt op je rugspieren. Overgewicht kan ook aan de basis van lage rugpijn liggen, omdat de spieren van de rug in dat geval meer gewicht te tillen hebben dan ze op een gezonde manier aankunnen. Stress en koud weer kunnen eveneens katalysators vormen voor rugpijn. Vaak is het echter een combinatie van enkele van deze factoren die het probleem vormen.

Wanneer fysiotherapie?

Als je dag voordat de rugpijn begon een zware inspanning hebt gedaan, dan is de kans groot dat de pijn na een tijdje vanzelf zal weggaan. Je weet in dat geval dan ook exact wat de oorzaak is en je hoeft je niet meteen zorgen te maken.

Lage rugpijn kan echter ook zeer ernstige vormen aannemen. Wanneer de pijn blijft aanhouden, en zeker wanneer hij steeds erger wordt, is het tijd om een fysiotherapeut te bezoeken. Voelt het alsof de pijn zich langzaamaan verspreidt naar andere lichaamsdelen, dan is een bezoek aan de fysiotherapie ook zeker gerechtvaardigd. Zie de website van Fysiotherapie Heiloo voor meer informatie over klachten en behandelingen.

Enkele ernstige ziektes die geassocieerd zijn met aanhoudende lage rugpijn zijn reuma en de Ziekte van Bechterew. In dit laatste geval gaat de pijn gepaard met een oogontsteking. Heb je last van die specifieke symptomen, is het van groot belang dat u direct contact opneemt met uw huisarts, want dan gaat het om een infectieziekte die zo snel mogelijk geremedieerd moet worden.

Nog geen reacties

Voeg een reactie toe